També estem aquí per tu, Marta

 

L’AGT té com a costum anomenar un padrí per al Març Gastronòmic. És un petit homenatge, un tribut a una personalitat significada per la seva tasca envers el producte de proximitat. En l’edició de 2021 mantindrem la tradició, però serà de manera pòstuma, ja que la nostra padrina és la Marta Mayordomo, desapareguda unes setmanes ençà. 


Des de l’AGT ens resulta estrany referint-nos a ella amb qualsevol dels càrrecs públics que va ostentar en la seva carrera, perquè, per a nosaltres, era simplement la Marta: la nostra col·lega, la nostra amiga.


Rememorant batalletes, anècdotes i moments viscuts de les gairebé dues dècades que hem treballat plegats, un membre de la nostra entitat recordava el dia que la va conèixer: “com a aquesta noia la deixin treballar, lo vamos a petar. Collons quines idees més bones”. I així vam començar a fer camí, i a succeir-se activitats, fires, trobades, presentacions, i carxofa Prat per aquí, i Pota Blava per allà. I un intens recorregut defensant fins i estratègies comunes.


Amb la Marta compartíem anhels generacionals: família, habitatge, ocupació. Però també menjàvem, ballàvem i ens divertíem amb la mateixa mirada. I plegats somiàvem. Embogíem somiant plegats. De vegades truites. Era genial somiar truites junts. Les nostres incloïen com a ingredients un món més just, més net, més dedicat a les persones, més sostenible, i, sobretot, de proximitat. 


Parlar del seu llegat és tant senzill com mirar el nostre entorn, llegir aquestes línies o degustar qualsevol dels menús d’aquestes jornades gastronòmiques. I amb el dol en curs el cap és trampós i costa no enyorar tot el que ja no podrà ser amb ella. Però continuarem endavant, i seguirem somiant truites, de Carxofa Prat i de sostenibilitat. I seguirem defensant un mon més sostenible, de proximitat, que pensi en les persones. I creieu-nos si us diem que gràcies a la feina ingent d’apassionats com la Marta, les traves desapareixen i el camí fa baixada.

 

Iván Puig 

cap de projectes d’AGT
 

Compromesa, valenta, propera, lluitadora... 

 

Així veien a la Marta Mayordomo, qui fou regidora del nostre Ajuntament, els veïns i les veïnes de la nostra ciutat, que van retre homenatge a la seva dedicació política el passat mes de desembre a la Sala de Plens. Sentim orgull i emoció per totes les paraules que al seu dia li vàreu dedicar i volem aprofitar aquesta finestra per agrair-vos tot el suport d’aquests darrers mesos. 

 

La Marta estava arreu i abanderava la seva ciutat. Estigués on estigués portava el Prat amb ella, i l’esperit Pota Blava de treballar de valent per fer de la nostra ciutat un lloc al món per tothom. N’estava orgullosa del què construïa diàriament amb el seu equip pensant sempre amb les empreses pratenques; pensant amb els comerços; pensant amb els autònoms i autònomes que cada matí havien d’aixecar la persiana; pensant també –com no– en el món de la pagesia que defenia cada Fira Avícola i de la que es va responsabilitzar durant els anys en els quals va ser regidora.

 

En arribar el mes de març, però, la Marta es desvivia per la restauració del Prat. I feia somiar a tothom que estava al capdavant d’un gran o petit restaurant que era capaç de posicionar el seu local al mapa gastronòmic de Catalunya. El convencia que comptaven amb el millor producte local –la Carxofa Prat i el Pota Blava– pels paladars més exquisits i, era capaç de fer imaginar que construïren plegats un petit gran projecte.


Aquest petit gran projecte, el Març Gastronòmic, ha transcendit la ciutat del Prat. Any rere any, de la mà d’AGT, la Marta guiava i sumava als restaurants que volien apostar per la nostra gastronomia local. El repte està llençat i podem afirmar, orgullosos, que actualment comptem amb 32 restaurants d’arreu del Baix Llobregat, Barcelona i L'Hospitalet que reivindiquen allò que és nostre. 

 

Marta Mayordomo va ser capaç de fer mirar a tothom més enllà i fer imaginar que el Prat podia ser en un referent del producte de quilòmetre zero per dret propi. En uns moments en els quals diversos municipis apostem per la capitalitat de l’alimentació sostenible, estem segurs que Marta estaria contenta avui. 

 

Feliç Març Gastronòmic. Aquest va per la Marta, i per a tots i totes vosaltres.

 

Juan Pedro Pérez
Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament del Prat de Llobregat. 
 
 

 

Padrins d'honor

VALENTINA GUISADO

Presidenta de l’Associació de Criadors de Pollastre i Capó del Prat. Pagesa.


MONTSE TORRES

Productora de Pota Blava. Presidenta del Consell Regulador de la IGP.

Altres edicions

Carme Ruscalleda 2015

Paco Pérez 2016

Carlo Petrini 2017

Cristina Jolonch 2020