fbpx

Maria Nicolau

 
 

Cuinera, escriptora i activista

 

Sempre he somiat tenir una caseta al camp amb un pati i gallines. L’altre dia preguntava a un pagès quines li semblava que hauria de triar pel meu corral el dia que el tingui. 

«Les autòctones d’allà on visquis», va dir. 

«Pot ser que no siguin les que més ponen ni les que millor graten el terra; no seran previsibles com les gallines industrials que té tothom, però seran les que toquen, les adaptades al territori on viuran. I la varietat d’espècies fa bonic!».


La varietat d’espècies no només fa bonic, cosa que ja és importantíssima per se en aquest món cínic de paraules serioses i polígons industrials, sinó que és la clau de volta de la vida: la biodiversitat ens fa resilients. La Natura treballa en equip sempre, i com més divers sigui aquest equip, com més peces diferents i amb més estratègies, talents i virtuts desiguals la formin, més ampli serà el seu ventall de respostes a invocar per superar conflictes o dificultats. Tot amb l’objectiu de fer que la vida perduri en qualsevol de les seves formes.


Aquesta diversitat d’espècies i paisatges d’un territori no és només font de fortalesa ecològica, sinó que és el que fa que sigui qui és: les línies en un mapa són artificials i no ens expliquen res, és observar allò que el fa diferent als altres el que ens permet reconeixe’l. Les nostres diferències, particularitats, tics i manies; la flora, la fauna, els usos i les costums de cada racó de món; són el seu caràcter i personalitat únics, allò que els fa valuosos per si mateixos i per «l’equip». És pels seus fruits, que els coneixereu.

 

 


 


Pep Palau

 
 

fundador Gastronòmic Fòrum 

Un març molt gastronòmic

 

Alguns opinen que parlar de productes de proximitat a la cuina és una etiqueta que està de moda. Hi ha molts productors i cuiners, en canvi, cada vegada més, que hi creuen fermament, ho defensen cada dia i ho practiquen donant exemple. Demostrant que fer una cuina basada en productes locals, en els que l’origen i els pagesos que els cultiven o els crien són coneguts, és una aposta de futur. Que treballant colze a colze amb hortolans i productors locals és la millor manera de fomentar una alimentació sostenible i de contribuir a una gastronomia bona, sana i justa.

 

Aquests són els principis de les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa del Prat i el Pollastre de Pota Blava, i els ingredients indispensables de la cuina que proposen. És així perquè aquesta és la filosofia dels seus impulsors, l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, que manté un compromís estret amb la pagesia del Parc Agrari del Baix Llobregat, que tenen la carxofa del Prat com a estendard i amb els avicultors del pollastre Pota Blava. El Prat de Llobregat tornarà a liderar, en aquest sentit, amb el Març Gastronòmic, unes jornades que aglutinen pagesia i restauració conscient.

 

Els que fa anys que lluitem per humanitzar l’alimentació i la cuina sabem que aquesta no és una tasca fàcil. Però que gràcies a iniciatives com aquesta i amb la feina pacient i perseverant de cuineres i cuiners que hi creuen de debò, s’ha aconseguit que avui ja siguin molts els que, arreu de Catalunya, empenyen en aquesta direcció. A la vegada que fan possible que un nombre creixent de pageses i pagesos visquin dignament practicant el seu ofici. Salut i cuina!

 

Altres edicions

Carme Ruscalleda 2015

Paco Pérez 2016

Carlo Petrini 2017

Cristina Jolonch 2020