Defensem el producte de proximitat desde 2009

"Vam néixer el 2009 amb el propòsit de defensar el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Pota Blava, i promoure una cultura gastronòmica en què l’essència sigui treballar amb el que tenim més a prop, l’anomenat producte de proximitat".

L’11 edició de les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat arriben, i com sempre, amb una mica de vertigen al cos, després de tants anys treballant amb els productes de temporada del nostre Parc Agrari com a bandera. Amb el Març Gastronòmic, es dona el tret de sortida a les Festes de la Carxofa Prat, que s’allargaran fins a finals d’abrili en les que El Prat vol compartirla seva oferta agrícola i gastronòmica de proximitat, especialment la Carxofa Prat.


Una nova edició que s’inicia també amb l’empenta de la guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i l’Hospitalet, que ens ha omplert de molta satisfacció, i que pensem que ha sacsejat novament la comarca i l’Hospitalet, per col·locar el territori en primera línia informativa i ocupar el lloc que li pertoca a la nostra gastronomia, a l’avantguarda.


Vam néixer el 2009 amb el propòsit de defensar el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Pota Blava, i promoure una cultura gas- tronòmica en què l’essència sigui treballar amb el que tenim més a prop, l’anomenat producte de proximitat, com una manera per protegir el planeta i dir prou: dir prou a una indústria alimentària embogida pels beneficis, capaç, només per guanyar més diners, d’inundar la Península d’alvocats mexicans, que necessiten 68 litres d’aigua per madurar i que esclavitzen mi- lions de camperols al país d’origen, sense comptar les tones de querosè que cal cremar per transportar-los fins aquí. Dir prou a tan fals ecologisme, ja que, mentre tots ens omplim la boca amb el reciclatge, la sostenibilitat i la reducció de residus, aquest any que ara comença els humans produirem més plàstic que mai.


En totes i cadascuna de les nostres activitats, i el Març Gastronòmic n’és un pilar, intentem que la gent prengui consciència per a consumir productes locals per contribuir a desenvolupar l’economia de la nostra zona geogràfica. Ajudant, a més, a pre- servar el medi ambient. No només estem parlant de factors importants com l’economia, sinó també de factors tan rellevants com la salut, el medi ambient i les relacions socials. Es tracta d’un consum molt més sostenible i responsable.


Ens ha sortit una presentació reivindicativa, però son temps per no arronsar-se i cridar ben fort que la traçabilitat de l’aliment en la vida quotidiana comporta com a conseqüència natural un profund efecte en el nostre entorn: en el paisatge del medi rural, en la pervivència de les tradicions i en la biodiversitat de la Te- rra. No es pot ignorar l’íntima connexió entre el plat i el planeta.

 

El tipus de terreny del Delta del Llobregat, profund i fèrtil; el clima ben temperat per la protecció de les muntanyes i l’acció marina de la Mediterrània fan que la carxofa sigui aquí més dolça i tendra.

 

La Carxofa Prat és «lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i bellutada. Gustosa i suau». Aquestes característiques contrasten amb les carxofes d’altres procedències, especialment per la suavitat del seu gust, i el seu caràcter menys oxidatiu, així com per la seva textura fina, i la suau astringència produïda per la tenacitat de la carxofa.